Na pulty turistických informačných kancelárii na Záhorí sa v týchto dňoch dostala cyklomapa Záhorie, ktorú pripravila Oblastná organizácia cestovného ruchu Záhorie. Mapa je v slovenskej, nemeckej a anglickej jazykovej mutácii a je určená cykloturistom, ktorí chcú poznať región.

 

Regionalizácia cestovného ruchu Slovenska hodnotí Záhorský región ako menej atraktívny pre rozvoj cestovného ruchu, ale vzhľadom na pomerne rovinatý ráz krajiny je ideálny práve pre cykloturistiku. Práve tu je jeho hodnotenie na úrovni TOP región. V roku 2000 bola na Záhorí vyznačená sieť cyklotrás vedúcich po štátnych cestách nižších tried a účelových komunikáciach zväčša so spevneným povrchom. Vzhľadom na výbornú polohu Záhoria je bezproblémové napojenie siete cyklotrás na  Českú republiku a Rakúsko cez hraničné priechody Skalica, Holíč, Brodské, Vrbovce a Moravský Sv. Ján, Devínska Nová Ves,  ako aj na Dunajskú cyklocestu.

 

Cieľom rozvoja potenciálu Záhoria je predovšetkým podpora rozvoja cykloturistiky s perspektívou nadregionálneho prepojenia na zahraničné cyklomagistrály v Rakúsku a Českej republike. To si vyžaduje dobudovanie jednotného informačného a certifikačného systému pre cykloturistov (služby stravovania, ubytovania, servis pre cyklistov, turistické atraktivity, odpočívadlá, požičovne bicyklov), doznačenie siete cyklotrás a cyklochodníkov, zabezpečenie rozvoja šetrnej turistiky a dostupnej rekreácie na Záhorí, zvýšenie bezpečnosti cyklistov a chodcov a budovanie zelených koridorov s ohľadom na ochranu prírody a kultúrneho hmotného i nehmotného dedičstva.

 

Mapa na stiahnutie: Cyklomapa Zahorie