V senickom  vydavateľstve Le-Mimi vyšla rozprávková knižka Lemi a Mimi hľadajú mamu, ktorá je treťou  v poradí, no prvá v edícii Matka príroda. Príbeh napísala Jana  Larsson  a knižku ilustrovala Juliana Hamajdáková. Oficiálne uvedenie knihy medzi najmenších čitateľov sa konalo v Dome kultúry  2. júna popoludní.

 

Autorka príbehu o víle Mimi a škriatkovi Lemi Jana Larsson (pochádzajúca z Dojča a v súčasnosti žijúca vo Švédsku)  v príbehu poukazuje na význam prírody. „Mám k prírode veľký rešpekt a obdiv. Rozhodla som sa využiť všetko, čo mi bolo dané do vienka a skúsiť zmeniť naše postoje. Aj prostredníctvom detskej knihy nabádať, aby sme sa k prírode správali inak, lebo verím, že veľký dážď sa začína malou kvapkou,“ povedala Jana Larsson na margo príbehu a tretieho inšpiračného zdroja. Tými prvými dvoma pohnútkami na napísanie rozprávkového príbehu boli  podľa jej slov jej dve dcéry Sofia a Julinka a knihy, ako vec, ktorá nás poúča a nabáda niečo urobiť. Knihu nádherne ilustrovala Juliana Hamajdáková z Prešova, ktorá sa vyznala, že táto práca ju vrátila do detstva a ilustráciami detského čitateľa navnadila na ochranu prírody. Publiku sa predstavila aj trojica žien reprezentujúca vydavateľstvo Le-Mimi, za ktorým stoja Lenka Belišová, Michaela Šebestová a  Miriama Hurban Šebestová, ktorá spomenula, že vydavateľstvo vzniklo v roku 2014 a ako prvé dve  v ňom vyšli knihy prianí Svadobná kniha prianí a Pamätníček môjho detstva. Zdôraznila odkaz, ktorý kniha dáva malým čitateľom – na konci príbehu sa dozvedia, aká je matka príroda pre nich dôležitá.

Knihu Lemi a Mimi hľadajú mamu pokrstila herečka so senickými koreňmi Helena Krajčiová, ktorá posypala novučičkú detskú knihu makom z makovice za účasti autorky, ilustrátorky i reprezentantiek vydavateľstva Le-Mimi. Radosť z novej knihy z produkcie domáceho vydavateľstva a  veľa vďačných malých čitateľov popriala celému kolektívu riaditeľka Záhorskej knižnice Senica Katarína Soukupová.

Súčasťou   slávnostného uvedenia knihy bolo aj vystúpenie Matúša Slaného, Ley Odráškovej a Kristíny Slezákovej zo Základnej umeleckej školy. V ten istý deň predpoludním bola v Záhorskej knižnici prezentácia knižky pre predškolákov z elokovaného pracoviska Materskej školy na Komenského ulici.

 

Zdroj: senica.sk, bar