Najviac hlasov získala Konvália od Denisy Fulmekovej

 

SKALICA – Spolu 53 titulov súťažilo o priazeň čitateľov v 9. ročníku ankety o „KNIHU ZÁHORIA 2016“ z knižnej produkcie minulého roka. Anketu spoločne vyhlásili Záhorská knižnica v Senici, Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici, Záhorské múzeum v Skalici (inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja) a Mestské centrum kultúry Malacky z Bratislavského samosprávneho kraja.

O výsledku rozhodli čitatelia hlasujúci od júla do 30. septembra 2017 prostredníctvom internetu alebo priazeň titulom vyjadrili odovzdaním hlasovacích lístkov u organizátorov. Knihy do ankety navrhli čitatelia, knihovníci, autori, vydavatelia, kníhkupci, distribútori, obce a mestá ako investori alebo iniciátori vydania kníh. Súťažné tituly museli mať pridelené medzinárodné číslo ISBN, vyjsť v roku 2016 a s regiónom Záhoria byť späté tematicky, autorom textovej či obrazovej časti, alebo inak. Výstava súťažných titulov bola k dispozícii v Záhorskej knižnici v Senici, fotografiami a charakteristikami kníh na webovej stránke www.zahorskakniznica.eu a prepojená  na stránky mestských úradov a  spoluorganizátorov.

Výsledky zosumarizovali, odsúhlasili a zápisnicou víťaza potvrdili v Skalici 10. októbra 2017 zástupcovia vyhlasovateľov – riaditeľky Záhorskej knižnice v Senici Katarína Soukupová, Záhorského múzea v Skalici Viera Drahošová a za Záhorskú galériu Jána Mudrocha  v Senici  Alžbeta Pulmannová.

Výsledky čitateľskej ankety o titul „KNIHA ZÁHORIA 2016“ budú oficiálne zverejnené v stredu 25. októbra 2017 na podujatí od 16. hodiny v Záhorskom múzeu v Skalici za účasti autorov, vydavateľov i zástupcov samospráv obcí a miest Záhoria. Hlasovanie v 9. ročníku potvrdilo obľúbenosť ankety, v ktorej o víťazovi nerozhodovali odborné poroty, kritici alebo recenzenti, ale iba samotní čitatelia.

O víťazovi rozhodlo spolu 1956 hlasov. KNIHOU ZÁHORIA 2016 sa stala „Konvália“ spisovateľky Denisy Fulmekovej s podtitulom Zakázaná láska Rudolfa Dilonga o nenaplnenej láske františkánskeho mnícha a židovského dievčaťa v čase holokaustu. Získala 282 hlasov. Knihe na 2. mieste čitatelia odovzdali 264. Striebornú priečku tak získala kniha Seničana – evanjelického farára Petra Macu –  Dejiny ev. a. v.  Cirkevného zboru v Moravskom Lieskovom. Tretie miesto v ankete patrí knihe Odklínanie Vajanského k 100. výročiu úmrtia osobnosti od Skaličanky – literárnej vedkyne a vysokoškolskej profesorky Evy Fordinálovej. Čitatelia jej odovzdali 227 hlasov.

Riaditeľka Záhorskej knižnice v Senici Katarína Soukupová ocenila, že hoci vo vlaňajšej knižnej produkcii nešlo o rekordy ani v tituloch zaradených do ankety (rekordných 65 titulov z knižnej produkcie roku 2015 súťažilo vlani), ani v počte odovzdaných hlasov (2416 čitateľov hlasovalo vlani) anketa potvrdila svoju životaschopnosť a opodstatnenosť. Veď prehlbuje záujem o čítanie kníh, vzťah k regiónu, zvyšuje naše povedomie a hrdosť na úspechy a dielo osobností so Záhorím spojených. Tohto roku sa potvrdil aj rastúci trend vo vydávaní odborných a populárno-náučných kníh. A vari najskromnejšie (v doterajších deviatich ročníkoch ankety) bola zastúpená kategória kníh pre deti.

Za ocenených ešte pripojme slová autorky víťaznej Knihy Záhoria 2016, spisovateľky, rodáčky z Bratislavy, Denisy Fulmekovej. Aký je jej vzťah k Záhoriu? „Moja babička Valéria, o ktorej je kniha Konvália, pochádzala z Malaciek a na svet tu prišla i moja mama. Na Záhorie som sa v detstve vracala s babičkou, keď chodila navštevovať do Malaciek svoju kamarátku z mladosti Irenku Mládkovú a v čase môjho dospievania mali zasa rodičia chalupu v Lábe. Takže sme tu trávievali pomerne dosť času. Potom prešli desaťročia a ja som sa na Záhorie vrátila pri písaní Konválie. Tento návrat ma až dojal a bol tiež zdrojom novej inšpirácie. Pri ocenení Kniha Záhoria 2016, ktoré je pre mňa mimoriadnou poctou, ma teda mrzí,  že sa ho nedožila moja stará mama Valéria.“ Oceneným srdečne blahoželáme.

 

Záhorská knižnica v Senici