Borský Mikuláš, Štefanov a Šaštín – Stráže sú obce, v ktorých sa s fašiangom lúčia ako sa patrí. Inak tomu nebolo ani tento rok. Pondelok a utorok sa tu znova niesol v znamení fašiangových sprievodov masiek či „chodzeňá Turkú“.

Rozlúčku s fašiangom 2017 svojim fotoobjektívom pre Záhorák zaznamenal Milan Hollý (TIK Záhorie)

 

ŠTEFANOV – „Chodzit Turkú“ po dedine môžete dnes vidieť už len v niektorých obciach na Záhorí. Je spojený s tureckými vpádmi v 17. storočí a verbovačkami mladých mužov na vojnu.

V kronike obce Štefanov sa píše, že počas tureckých nájazdov obyvatelia obce v snahe uchrániť sa, vybudovali okolo kostola, dominanty obce, opevnenie. Ale ani to im nepomohlo. Turci opevnenie v roku 1683 zničili, kostol i obec vypálili a mladých mužov odvliekli do zajatia. Jediným útočiskom a úkrytom bezbranných ľudí boli okolité lesy a močiare. Štefanovčania takto nielenže prichádzali o životy svojich synov a majetok, ale museli platiť i dvojité dane – Turkom aj Habsburgovcom. „Chodzení Turkov“ sa pre nich stalo oslavou ukončenia tureckého jarma. Dnes je krásnou a veselou tradíciou.

Turkov sprevádzajú po dedine „herivašci“ (maškary).

 

ŠAŠTÍN – STRÁŽE – Aj tu ste v pondelok a utorok mohli v uliciach stretnúť „Turkov“.

Pesničky s chytľavou melódiou a zvuk harmoniky navodili tú správnu fašiangovú atmosféru nielen na námestí. Fašiangové tradície spoznávajú už deti v materskej škôlke. Vystúpenie škôlkarov oblečených v červených nohaviciach, bielych košeliach, čiernych čižmičkách a s čiapkou na hlave sa aj tento rok tešilo pozornosti početného publika.

 

BORSKÝ MIKULÁŠ – V tejto obci je rozlúčka s fašiangom mimoriadnou udalosťou. Trvá dlhšie než kdekoľvek inde – rovno tri dni. Aj tento rok začala v nedeľu predpoludním pobožnosťou v kostole. Pekná tradícia tu žije aj vďaka folklórnemu súboru Slza, jeho členovia tvoria základ skupiny šablárov, ktorí od nedele do utorka tancujú po celej dedine turecký tanec so šabľami. Maxikolo pred obecným úradom a obecná zabíjačka prilákali do obce už v nedeľu veľa návštevníkov z okolia. Šablárov každoročne sprevádzajú slaninári, ktorí ani z jedného domu neodídu naprázdno.

 

Tlačová správa vyrobená v spolupráci s redakciou  zahorak.sk